Tojásmentes töpörtyűs pogácsa
Ti készítettétek: Derecskeiné Horváth Zsuzsa receptje
Hozzávalók:
- 200 g Éléskamra Keltes Élmény univerzális szénhidrát csökkentett lisztkeverék
- 5 g foszfátmentes sütőpor
- 230 ml víz
- 15 g kókuszolaj
- 25 ml friss citromlé
- 7 g só
Hajtogatáshoz:
- 15 dkg darált töpörtyű
- só
- bors
A pogácsa tetejét lekenni:
- 1 ek kókuszolaj
- csipet őrölt pirospaprika
Elkészítés:
A tészta folyékony hozzávalóit keverd el a sóval, majd keverd hozzá alaposan a száraz hozzávalókat. Pihentesd a tésztát 30 percig hűvös helyen.
Enyhén lisztezett felületen alaposan gyúrd át a tésztát, majd nyújtsd ki 1 cm vastag téglalappá, és kend rá a töpörtyű krém ¾-ét. Ízlés szerint sózd, borsozd.
Ezután következik a hajtogatás. A téglalap alakú tészta keskenyebb felét hajtsd fel a tészta kétharmadáig, majd a maradék részt hajtsd rá. A maradék töpörtyű krémmel kend meg ismét, (pici só, bors) ezután ismét a tészta 2/3-át hajtsd jobbról balra, és a maradékot a tetejére. Lisztezett felületen nyújtsd ki, ízléstől függően, vékonyabbra vagy vastagabbra.
Rácsozd be a tetejét és szúrd ki a pogácsákat, majd sütőpapírral bélelt tepsiben nagyon vékonyan, itt-ott kend meg a kókuszolajban feloldott őrölt pirospaprikával a pogácsák tetejét.
200°-ra előmelegített sütőben süsd 10 percig, majd további 20-25 percig 180°C-on.
Rácson hagyd kihűlni.
Süss Te is egyszerűen, a receptben használt lisztkeverékkel! Rendeld meg most:
Éléskamra Keltes Élmény univerzális szénhidrát csökkentett lisztkeverék