MÉZESKALÁCS (TOJÁSMENTES)
Hozzávalók:
1 tasak Puha és illatos mézeskalács,
80 gramm méz,
2 db puha füge (megmértem pont 40 gramm volt),
20 gramm zselatinpor, (200 bloom erősségű),
70 gramm darált sertésháj, ennek hiányában házi állati zsír is jó lehet,
160 ml víz,
90 gramm sütőben puhára sült sütőtök húsa.
Elkészítés:
Vizet forrósítunk. Egy magas falú mixeredénybe mérjük a zselatint, mézet és a darabolt puha aszalványokat. A forró vízből kimérünk 160 ml-t és a kimért dolgokra öntjük, majd kifehéredésig turmixoljuk, végül hozzáadjuk a sütőtököt és a darált sertéshájat is. A habos folyékony masszát a lisztkeverékhez adagoljuk, spatulával alaposan elkeverjük, várunk vele egy picit és kézzel is eldolgozzuk, majd hideg helyre tesszük kb. fél órára. Az idő leteltével szilikon lapon elnyújtjuk, szaggatjuk, tapadásmentes sütőlapra helyezzük a figurákat majd előmelegített sütőben 180 Celsius fokon kb. 20 perc alatt megsütjük, akkor van készen amikor a talpuk elkezd barnásra pirulni.
Recept forrása: Laczkó Zsuzsanna