Töltött mikulás sapka
A töltelék szinte bármi lehet, én most vaníliás túró, azaz totura vágytam. Meg a Mikulás is.
A színezését a tésztának ne kérdezzétek, nem tudok arányokat mondani, mert az elején szépen jegyzeteltem, hogy egy fél mokkáskanál céklapor, egy teáskanál meggylé, 1 csipet kakaó por, egy mokkáskanál paradicsompor… Aztán sehogy se akart kialakulni a szín… már feladtam és nem méricskéltem, de annyira bosszantott a dolog, hogy tovább csináltam, tettem még egy kis céklát, egy kis paprikát, egy kis répát, a végén egy kis kurkumát is… aztán egyszer csak lett egy piros színem… a valóságban talán nem ennyire piros, de a fotón jók voltak a fények és egy pici efekt is jót tett neki. Szóval tessék kísérletezni vagy aki használ ételfestéket, az egy egyszerű mozdulattal és kb két cseppel megoldhatja a dolgot.
Hozzávalók:
15 dkg keltes élmény lisztkeverék, 2 db tojás, 10 ml citromlé, 100 ml víz, 50 ml szőlőmagolaj, 10 g ötszörös édesítő.
Töltelék: 10 dkg totu, 5 dkg totukrém, 10 g ötszörös édesítő, 10 ml citromlé, 1/2 vanília rúd kikapart magjai
A tésztát a szokásos módon készítettem el, felvertem a tojásokat, hozzáadtam a citromlét, az olajat, a vizet és az édesítőt, majd elkevertem benne a lisztkeveréket és végül a nagy nehezen összehozott színezőanyagból is tettem bele. Ez utóbbit részletekben adagoltam hozzá, mindig csak annyit, hogy lássam a színt…
Alufóliából kúpokat készítettem, majd bevontam sütőpapírral. A tésztából csíkokat hengergettem, és ezt a kúpok köré raktam.
Előmelegített 200 fokos sütőbe tettem, 10 percig 200 fokon, majd további 15 percig 160 fokon sütöttem.
Még melegen lehúztam a kúpokról őket és állítva, rácson hagytam kihűlni.
A krém hozzávalóit összekevertem és a sapkákba töltöttem.
Recept forrása: Sass Erika (www.tepszi.hu)
Éléskamra Keltes élmény univerzális szénhidrát csökkentett* lisztkeverék megvásárolható közvetlenül a gyártótól:
http://glutenmenteslisztek.hu/spd/5999887064020/Eleskamra-Keltes-elmeny-univerzalis-szenhidrat-cso
Válogass további termékeink közül is: